W dniu 11 kwietnia na Wydziale Nauk Ekonomicznych odbyło się seminarium na którym goście z Uniwersytetu w Segedynie (Szeged University) przedstawili analizy wybranych zagadnień z zakresu rozwoju regionalnego na Węgrzech i w Polsce. Delegacja studentek i studentów z Wydziału Inżynierii z prodziekanem prof. Jozsefem Galem omówiła m.in. wpływ dziedzictwa rolniczego i kulinarnego na rozwój przedsiębiorczości w regionie Segedynu. Region ten słynie m.in. z uprawy papryki. To właśnie z papryki węgierski uczony, profesor Uniwersytetu w Segedynie Albert Szent-Györgyi de Nagyrápolt wyodrębnił witaminę C, za co w 1937 r. nagrodzony został Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Dziś papryka z Szegedu jest sprzedawana w różnych formach na cały świat. Głównie gospodarstwa rolne oraz mikro i małe przedsiębiorstwa, produkujące i wykorzystujące paprykę, m.in. jako dodatek do wytwarzania słynnego PICK salami, dbają by jej uprawa odbywała się w zrównoważonych warunkach. Jest to ważny czynnik sprzyjający rozwojowi miast, jak np. Hodmezovasarhely, zgodnie z ideą slow city. Podczas seminarium polscy studenci mogli skosztować węgierskiego salami. Kontynuacją seminarium, przy sprzyjającej aurze, ma być studencki grill. Wizyta delegacji z Węgier odbywa się w ramach krótkich wizyt studyjnych programu CEEPUS. Seminarium zorganizowali dr Mariusz Maciejczak, dr Joanna Rakowska i dr Nina Drejerska.